ANGGOTA DPR RI SUDEWO SIAPKAN VAKSIN COVID-19 BAGI ANAK USIA 6 - 11 TAHUN


Siswa SD mengikuti vaksinasi Covid-19 yang digelar oleh Anggota DPR RI H. Sudewo, ST; MT


Pati, RadarMuria.Com           Sejak dicanangkan pada 28 Desember 2021 lalu, kegiatan vaksinasi Covid-19 bagi anak usia 6 - 11 tahun di Kabupaten Pati terus berlanjut hingga kini.

Mendukung percepatan pencapaian vaksinasi anak, Anggota DPR RI H. Sudewo, telah menyiapkan sebanyak 2000 vaksin jenis Sinovac.

Sebanyak 1000 vaksin disuntikkan kepada siswa SD di wilayah Kecamatan Kayen, meliputi SDN Slungkep 01, SDN Slungkep 02 dan SDN Slungkep 03.

500 vaksin untuk SD di wilayah Kecamatan Sukolilo, yakni SDN Sukolilo 01, SDN Sukolilo 02 dan SDN Sukolilo 03.

Sedangkan sisanya dibagikan di wilayah Kecamatan Gembong, yaitu untuk SDN Kedungbulus 01 dan SDN Kedungbulus 02.

Vaksinasi dilakukan Jumat (07/01/22), dengan menggandeng petugas vaksinator dari Puskesmas setempat.

Sudewo mengatakan, bantuan 2000 vaksin tersebut guna membantu mempercepat capaian vaksinasi Covid-19 bagi anak usia 6 hingga 11 tahun di Kabupaten Pati.

"Hari ini kita siapkan vaksin jenis Sinovac sebanyak 2000 dosis, menyasar kepada anak sekolah", jelas Sudewo.

Anggota Komisi V DPR dari Fraksi Partai Gerindra ini menambahkan, upaya percepatan vaksinasi Covid-19 bagi anak, selain untuk membentuk herd immunity (kekebalan kelompok), juga dalam rangka mendukung rencana dimulainya Pembelajaran Tatap Muka (PTM) di sekolah seluruh wilayah Kabupaten Pati.

"Sehingga, dengan terbentuknya kekebalan kelompok siswa ini, nantinya dapat mendukung pembelajaran tatap muka di sekolah", tambahnya.

Politisi asal Kayen Pati ini menyebut, kondisi pandemi Covid-19 saat ini sudah melandai dan diharapkannya keadaan akan semakin membaik.

"Sudah cukup lama anak - anak kita ingin belajar di sekolah sebagaiamana biasanya. Mudah - mudahan dengan vaksinasi ini bisa mendukung kegiatan belajar - mengajar di sekolah", ungkap Sudewo.

Namun demikian, dia mengingatkan, masyarakat agar tetap waspada atas ancaman virus corona, apalagi ditengarai ada varian baru. 

"Tetap jalankan dan patuhi protokol kesehatan", tegas Sudewo.

Vaksinasi berjalan lancar dan mendapat antusiasme siswa SD dan para orang tua yang mengantar anak - anak mereka.

(RM. Usman :/ Guz Heru)

2 komentar:

 1. Pendudukan: Harta Tanah / perhotelan
  kedudukan: Pengarah Urusan
  Nama: Najwa Mohammed
  Bandar: Miri
  Pinjaman saya mendapat: Rm 1.5 juta
  kadar faedah: 1%
  E-mel saya: najwamohammed369@gmail.com

  Halo, saya mengucapkan terima kasih kepada allah almight untuk kebaikan dan keberkasaan yang saya dapatkan dari AASIMAHA ADILA LOAN FIRM tahun ini 2022, saya ingin kita medium ini membiarkan muslim saya di malaysia, Tahun lepas saya telah memohon pinjaman banyak kali dan saya bodoh , Tahun ini ketika saya sedang menonton berita perniagaan saya di Aljazeera, saya melihat nama AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM pada wawancara menerangkan pakej mereka dan bagaimana mereka memberi pinjaman dan dana amal kepada mereka yang ingin memulakan perniagaan tahun ini. Oleh itu, saya mendengar dan menghubungi mereka dengan kenalan mereka di televisyen, saya memohon Rm 1.5 juta, pada kadar 1% dan pinjaman saya telah diluluskan dan saya mendapat pinjaman saya semudah mungkin. Saya mendapat pinjaman saya dan melabur lebih jauh ke hartanah suami saya. suami saya dari indonesia, banjir yang terjejas rumah keluarga kami di jakarta, sejak kami mendapat pinjaman, kami telah memperbaiki banyak hal dan membayar hutang bank juga.Jika anda ingin perusahaan pinjaman yang nyata dan sah, anda bebas memohon sekarang dan dapatkan pinjaman anda .Mengingatkan diri anda untuk menjadi kuat dan tidak pernah berputus asa. Semakin banyak anda jatuh, semakin kuat anda menjadi bangun. Jangan pernah menyerah tidak kira apa. Buat janji kepada impian anda seolah-olah anda berjanji kepada anak anda. Saya berharap anda lebih besar tahun. Mungkin allah memberkati mereka allah

  MOHON SEKARANG
  E-mail****aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  w/a**** +971569461974

  BalasHapus
 2. Notis!! Notis!! Notis!!

  Adakah anda ingin membiayai semula perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman Dalam Talian yang tulen untuk mendapatkan Bil anda? Memulakan perniagaan baru? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi? atau Pinjaman Perniagaan, Mohon pinjaman cepat dan mudah untuk memulakan pembiayaan baharu projek anda pada kadar faedah termurah 1.5%. Hubungi kami melalui e-mel:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]


  PERKHIDMATAN KAMI

  * Pinjaman Rumah
  * Pinjaman Kenderaan
  * Pinjaman Gadai Janji
  * Pinjaman Perniagaan
  * Kenderaan Kewangan
  * Pinjaman peribadi

  Adakah anda memerlukan sejumlah besar modal untuk memulakan cadangan atau pengembangan perniagaan anda? Adakah bank atau broker menolak Permohonan Pinjaman kerana Skor Kredit Rendah atau Kekurangan Cagaran? Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami untuk kemungkinan kerjasama perniagaan. Kami menawarkan perkhidmatan pinjaman terjamin untuk kedua-dua warganegara dan bukan warganegara.

  Hubungi kami hari ini melalui e-mel: [iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  BalasHapus

Diberdayakan oleh Blogger.